L'antic monestir, ara parròquia de Crist Rei |
Jaume I va fer construir en aquest lloc un temple, un monestir i un hospital. El rei conqueridor, que havia atribuït la seua victòria a l’especial intercessió de sant Vicent Màrtir, ordenà que hi fos guardat l’estendard reial o penó de la conquesta, que els àrabs havien hissat en la torre del Temple per a proclamar la rendició de la ciutat, i ací va estar fins a l’exclaustració de 1835 en què fou dipositat a l’arxiu municipal.
El rei va cedir tot el conjunt al Monestir de Poblet el 1286, el qual rebé per al seu manteniment la vila de Quart de Poblet i altres rendes. Quan l’hospital s’integrà en el general, el Monestir de Poblet conservà la propietat fins a l’exclaustració.
Esgrafiats de l'església |
El claustre |
El claustre té una part antiga, del segle XVII, la resta es del XVIII i, en gran part, del XIX. La porta –ara paredada- que comunicava el monestir amb l’església és romànica, ricament esculpida a l’estil de la portada del Palau o de l’Almoina de la Catedral; està formada per arcs motllurats sostinguts per columnetes adossades, amb tres capitells a cada costat, que representen escenes del martiri i sepultura de Sant Vicent. Cal repetir que el ruinós estat de l'edifici impedeix la seua vista.
La porta de Sant Vicent, amb els carreus numerats, preparada per a traslladar-la abans de la frustrada destruccuó de l l'edific |
A l’entrada de l’església es conserva una pedra amb la creu aspada, la roda de molí i una inscripció que diu “Año 1642. En esta pedra estigué nugat Sant Visent Mar..."
Miracle del Crist, per Espinosa |
L’interior mostra encara les conseqüències de l’incendi del 1936; és de nau única, amb cinc trams coberts amb volta de canó sobre arcs faixons, que estigueren decorats amb florons d’algeps; té un cor alt sobre dos trams de volta rebaixada, sota el qual es troba la porta del segle XIII; com ja s’ha dit, va perdre tota la capçalera, però conserva l'ample creuer, cobert per una cúpula sense tambor ni llanterna; hi ha capelles situades entre els contraforts, tres a cada costat de la nau i dues més, avui paredades, sota la volta del cor. El braç sud del creuer s’allarga amb una capella barroca en planta de creu, coberta per una cúpula decorada amb florons i altres elements d’algeps tallat, era la capella del Crist del Rescat, una imatge miraculosa de cap al 1539, que va ser rescatada pagant el seu pes: trenta monedes. En la part que resta de l’església, la malmesa decoració a base d’esgrafiats permet veure restes d’arcs de pedra de la primitiva construcció.
Sant Vicent el pobret |
Com els seus elements ocupaven el lloc de pas a la porta romànica del claustre, han estat muntats al presbiteri, en un vulgar pastitx a manera de gran retaule que sembla una falla d'escaiola, barrejant els bells marbres barrocs amb penosos relleus que també semblen d'escaiola, amb una vulgar imatge feta en sèrie, potser també d'escaiola, i una minúscula suposada taula medieval, no d'escaiola, però que a simple vista sembla una fulla de calendari apegada en un cartró; tot el cadafal l'han rematat amb l'escut de l'arquebisbe Aliaga, situat tan a prop del cel que quasi no es pot ni veure. En definitiva, i com podeu comprovar si teniu ganes, un monument de "bon gust", fet i assessorat, segons diu no-sé-qui, per arquitectes, artistes etc. etc...
A l'anterio muntatge també es podia veure al seu costat una relíquia del sant i la reproducció del sarcòfag romà anomenat de Sant Vicent, trobat el segle XIX fent d'abeurador per a cavalleries; l'original està dipositat al museu de Belles Arts.
Esperem que no caiga ni a terra ni a mans de qui el puga revendre.
ResponEliminaD.
Que Déu i Sant Vicent t'escolten, Amén.
Elimina